Výživové doporučení k podpoře hojení poporodní rány

hojení rány po porodu

Ženám po porodu se obecně doporučuje strava pestrá a vyvážená dle obecných nutričních doporučení. Pestrá a vyvážená strava významně zaručuje dostatečné pokrytí všech nutrientů ve stravě.

U ženy vstupující k porodu v dobrém nutričním stavu není nutností agresivní nutriční podpory ani za předpokladu vzniku poporodní rány či vedení porodu císařským řezem. To znamená, že není potřeba využívat speciální umělou výživu. V jídelníčku k podpoře hojení ran je vhodné sledovat celkový příjem energie, příjem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, antioxidačních vitaminů a minerálních látek, o kterých se zmíním dále. V případě, že žena nemá dobrý výživový stav již před porodem je samozřejmě situace jiná a je vhodné tento stav konzultovat s nutričním terapeutem.

U hojení ran je doporučen hlídat dostatečný energetický příjem. Pro průměrnou ženu vážící okolo 65 kg se bude jednat o příjem asi 8400 KJ. Bílkoviny budou velmi zásadní ve výživě ve vztahu k hojení ran, ale je také nutné zmínit jejich lehce zvýšenou potřebu při kojení. Ještě více bychom příjem bílkovin měli hlídat za předpokladu, že je problém se zánětem v jizvě. Zánět obecně opět zvyšuje potřebu bílkovin v organismu. Vhodné živočišné zdroje bílkovin jsou maso, drůbež, ryby mléko, mléčné výrobky a vejce. Z rostlinných zdrojů luštěniny a výrobky z nich, které ale v poporodním období pro svoji možnou nadýmavost nebudou obvykle preferovanou volbou. Nicméně pokud vás nadýmání po luštěninách netrápí můžeme je určitě zařadit. U luštěnin také musíme myslet na to, že neposkytují všechny potřebné složky bílkovin, a proto je vhodné při konzumaci kombinovat s obilovinami. Ke zdrojům bílkovin také patří ořechy a semena, která jsou bohatá především na zdravé tuky. 

Pro mikronutrienty u hojení ran neexistují jasná doporučení, ale u některých je předpokládán jejich pozitivní účinek. Především se významně doporučuje konzumace mikronutrientů s antioxidačním působením. Primárně se jedná o vitaminy A, E, C a ze stopových prvků o zinek. Případně je dále vhodné se v jídelníčku zaměřit na sledování příjmu mědi, selenu, vitaminů skupiny B, vitaminu D, esenciálních mastných kyselin a železa. Do praxe lze doporučit především pestrý jídelníček bez vynechávání celých skupin potravin. Pestrý jídelníček zaručuje dostatečné pokrytí všech živin. Možnou výjimkou je vitamin D, který je případně vhodný přidat i ve formě doplňků stravy. 

Zinek se ukazuje jako důležitý ve vztahu k hojení ran. Za přirozené zdroje zinku považujeme potraviny bohaté na bílkoviny, luštěniny, ořechy. Lze tedy předpokládat, že pokud dodržujeme doporučení týkající se doporučené konzumace bílkovin potřebný příjem zinku také splníme. Běžná doporučená denní dávka ke konzumaci zinku je 10 – 15 mg/den, u hojení velkých či chronických ran může být potřeba až 3-4 násobná. Pozor bychom měli dávat v případě, že sáhneme po doplňcích stravy s obsahem zinku, protože zinek snižuje vstřebávání železa a mědi. Zinek v doplňcích stravy ve větších dávkách nikdy nekonzumujeme dlouhodobě.

Vitamin A je vhodný k podpoře imunity a hojení otevřených ran. Podílí se na funkci a růstu sliznic a kůže. Mimo jiné vitamin A dle schválených zdravotních tvrzení přispívá k udržení normálního stavu pokožky. Velmi dobrým zdrojem vitaminu A jsou játra ze živočišné skupiny a dále známější zdroje z rostlinné říše, jako je například mrkev či špenát apod. Vitamin E je vitamin, který přispívá k ochraně buňky před oxidativním stresem dle zdravotních tvrzení. Lze ho tedy považovat za významný antioxidační nutrient. Hlavním zdrojem jsou kvalitní oleje, z běžně dostupných olej řepkový a olej slunečnicový. U kojících žen je opět zvýšená potřeba. Vitamin C je denně doporučován v množství okolo 100 mg/den, pro kojící ženy je zvýšené doporučení na 150 mg/den. Nejlepší zdroje vitaminu C je ovoce a zelenina. Pro splnění doporučení příjmu vitaminu C je zapotřebí sníst například asi 1⁄2 červené papriky nebo 100 g kapusty či kiwi nebo okolo 200 g pomeranče. Vitamin C přispívá v těle k mnoha důležitým úkolům. Ve vztahu k hojení ran můžeme zmínit především podíl na normální tvorbě kolagenu. Kolagen řadíme mezi bílkoviny a jeho zdrojem jsou především živočišné kůže a výrobky z nich, jako je například želatina.

Závěrem je vhodné zmínit tradiční doporučení si před porodem navařit a zamrazit dostatečné množství masovo-zeleninového vývaru. Tím zvládneme minimálně jedno plnohodnotné jídlo denně i v období, kdy nebudeme mít na správnou výživu tolik prostoru a pomyšlení. 


Orientační návrh možného jídelníčku (Velikosti porce odpovídají potřebě průměrné zdravé plně kojící ženě s poporodní ránou.):

snídaně : Celozrnný chléb 80 g, Lučina 40 g, paprika 1⁄2 ks
svačina: Bílý jogurt 150 g, ovesné vločky 3 polévkové lžíce, pomeranč 1 ks
oběd: Rýže vařené 120 g, pečené kuřecí stehno 1 ks, okurkový salát 100 g
svačina: Rajčata 100 g s mozzarellou 100 g , celozrnný rohlík 50 g
večeře: Silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, zeleninou a těstovinou 300 ml
II. večeře: Bílý kefír 250 g, jablko 1 ks